Fiecare dintre noi s-a ciocnit cel puțin o dat în viață cu durerea de urechi.
Această durere poate fi cauza unei patologii infecto-inflamatorie sau traumatică, dar pot fi și alte cauze, ce nu țin de urechi.
Scopul acestui articol este de a familiariza pacientul cu cauzele otalgiei, altele decat patologia ORL.
Durere otică, reprezintă un semn al unei suferinței aparatului auditiv.Cunoscând despre existența altor entități ce se prezintă cu același simptom, a fost necesară introducerea definiției de otalgie reflexă.
Aceasta din urmă include în sine aceeași simptomatologie, dar cu geneză diferită.
1 – Patologia infecto
Patologia infecto-inflamatorie orofaringiană este cea mai frecventă cauză a otalgiei reflexe, în special în timpul deglutiției. Datorită edemului și a presiunii exercitate pe țesuturile moi ,limitrofe, pacientul poate simți o durere proiectată spre ureche.

2- Deseori pacientul se trezește dimineața cu o otalgie
fiind accentuată de mișcarea mandibulei. În timpul somnului, o poziție vicioasă a mandibulei, poate determina o inflamație în articulația temporo-mandibulară, de regula unilaterală. Proximitatea articulației cu canalul auditiv, dă falsa senzație de durere de ureche.

3 -Patologia infecto-inflamatorie sau neoplazică laringiană, la fel poate da dureri de urechi.
5 – Patologia infecto-inflamatorie sau neoplazică laringiană, la fel poate da dureri de urechi.
Există multe alte entități patologice, ce pot da otalgie reflexă, iar acest lucru trebuie să ne facă să ințelegem importanța examenului ORL extins, colaborarea cu specialitați precum stomatologia, radiologia, neurologia etc.
Întrebări frecvente:
2.Se administrează antibiotic în otalgia reflexă?
Doar medicul poate indica terapia cu antibiotic, și doar în cazul unei patologii infecțioase.
Pentru mai multe informații despre diagnosticarea și tratamentul otalgiei, vizitați serviciile noastre de audiologie și vestibulologie.