Acasa » Blog » Otologie » Despre Mastoidită

Apofiza mastoidiană este

Inflamația mucoasei apofizei mastoidiene, se numește Mastoidită. Apofiza este o porțiune osoasă, a osului temporal. Aceasta are o structură formată din alveole osoase, ce conțin un înveliș mucos. Mastoida comunică cu urechea medie printr-un canal numit ,,aditus ad antrum” iar osul poate fi palpat în spatele pavilionului auricular.

Factorii de risc și cauzele-i sunt multiple, cum ar fi: diabetul zaharat, deficitul imun, carențele vitaminice, disfuncția trompei lui Eustachio, anomaliile anatomice, rezistența la antibiotice, tratamentul incorect al otitei acute.

Bacteriile cele mai întâlnite în patologia supurativă a urechii sunt: Moraxella Catharrhalis, Haemophilus Influenzae, Streptococcus Pneumoniae. Procesul inflamator, de regulă, începe din urechea medie, în urma otitei acute, și această entitate se numește Otomastoidită acută. În urma rezoluției otitei acute, procesul infecto-inflamator poate persista în mastoidă, fără a da semne evidente de suferință, adică mastoidita cronică. Dar în timp, procesul infecțios, atât mastoidian, cât și otomastoidian, erodează structura osoasă, cu complicațiile adiționale.

1. Simptome

În otomastoidita acută, întâlnim febra,

În inflamația mastoidiană acută, întâlnim febra, inapetența, starea generală influențată, plenitudine auriculară, durere otică, cu edem și hiperemie în proiecția mastoidei, cu sau fară secreții purulente din ureche.

in otomastoidita cronică,

În cazul cronicizării, simptomatologia este mai silențioasă, cu o plenitudine auriculară, posibil o ușoară hipoacuzie, subfebrilitate, cu repetate acutizări și rezoluție incompletă.

2. La copii

Mastoidita la copii


Copiii pot prezenta și semne de mastoidită bilaterală
, atât cronică, cât și bilaterală. Copiii sunt mai expuși complicațiilor, prin faptul că au un os mai fragil, iar procesul purulent se expansionează mai rapid, deseori exteriorizându-se sub piele. De asemenea riscul afectării nervului facial și instalarea surdității irecuperabile, impreună cu expansiunea spre structurile cerebrale, sunt iminente la copil. De aceea, reprezintă o urgență maximă.

3. Diagnostic

Diagnosticul de mastoidită


Evaluarea clinică uneori este mai mult decât suficientă pentru stabilirea diagnosticului. În condițiile unei simptomatologii marcate de durere, hiperemia retroauriculară, ștergerea șanțului dintre pavilion si mastoidă, cu ușoară deviație a pavilionului în antero-lateral, asociate cu febră și stare generală influențată.


Într-o simptomatologie ștearsă, vor fi necesare alte investigații. Computer tomografia de craniu sau CB-CT este standardul de aur în evaluarea radiologică a mastoidei.

Tratamentul

După stabilirea diagnosticului, în dependență de anamneză, evoluție, vârstă și comorbidități, medicul specialist ORL, v-a oferi pacientului opțiunea cea mai bună. Tratamentul medicamentos presupune antibiotice, antiinflamatorii, corticosteroizi, etc.. Nu exista studii prin care s-ar demonstra eficacitatea tratamentului naturist în mastoidită. Însă este periculoasă inițierea acestui tip de tratament, prin complicațiile posibile.

Dacă tratamentul medicamentos nu dă rezultate, sau nu mai este salvator, se va indica tratament chirurgical prin mastoidectomie. Intervenția este de mai multe tipuri, ce se vor aplica în dependență de gradul de afectare a lanțului osicular, prezența colesteatomului, sau expansiunea osteitei și a procesului purulent.

În absența tratamentului, procesul purulent și osteita se vor expansiona către structurile vecine, soldându-se cu: paralizie de nerv facial, abces subdural și cerebral, meningită, tromboza de sinus venos, labirintită, abces Bezold, etc..

Întrebări frecvente

DA! Un tratament antibiotic incorect sau un sistem imun slab, precum și alte stări, pot fi un teren prielnic pentru dezvoltarea mastoiditei, să nu uităm despre definiția de ,,biofilm”.

DA! Mastoidita silențioasă poate fi depistată întâmplător, sau când se face manifestă. Și totuși, această evoluție este mai rară, ce nu servește motiv pentru a efectua un examen Computer Tomografic.

DA! Persistența factorului microbian in mastoidă, poate servi ca focar pentru recidivele infecțioase otice.

Tratamentul antibiotic trebuie să fie țintit pe factorul microbian, respectiv, se preferă un examen bacteriologic din secrețiile otice, dacă sunt. Tratamentul va presupune o asociere din doua sau chiar trei grupe de antibiotice, asociate cu alte medicamente simptomatice.

Orice semn al patologiei otice, este motiv pentru un consult ORL, deoarece poate afecta ireversibil auzul, echilibrul, mimica facială etc..